vendredi 16 septembre 2011

Anneessens school: klas 2HM: antropologie van de siciliaanse keuken

Op donderdag 15 september 2011 vond de eerste sessie "Antropologie in de keuken" van de klas 2HM plaats.

Evetjes elkaar voorstellen, met elkaars lievelingsgerecht :

- Jochem van Hasselt: is vegetarisch en eet graag poffertjes
- Christirry van Congo: Pondu
- Peter van Ghana: salade met rijst
- Salik van Pakistan: Patakrela
- Ahmed van Djibouti: sambousa met rijst
- Chakir van Marokko: harrira-soep
- Mohamed van Pakistan: pizza margarita
- Richham van Marokko: nikske
-Coralie: belgische & poolse: stoemp saucisse en gehakte kippenlevertjes

We hebben in groep al het volgende besproken, het was een spannend en rijk gesprek!

CULTUUR IN DE KEUKEN


religie: 
- halal/ islam en kosjer/ judaïsme: geen varken eten, want het is on-rein. Kashrout heeft veel gelijkenissen met halal.
- Ramadan/yom Kippour/vasten.
- hindouïsme: geen koe eten omdat het een heilig dier is
- christenen: gebruik (geen verplichting): vis op vrijdag
- joodse godsdiens: Bij  shabat is het verboden te werken. Is koken werken? in de joodse religie is er werk wanneer de mens iets doet dat de natuur verandert.studeren en bidden is geen werk.  koken verandert de natuur: groenten snijden, rauw naar gekookt. Hoe doen ze als ze niet mogen koken. Ze koken vrijdag voordat de zon ondergaat alles op voorhand.

Jochem toont zijn kortfilm "Djumuri" , hij maakte deze tijdens een reis in India.

http://vimeo.com/15033009

Wat hebben de leerlingen gezien?
een indiaanse vrouw, groenten en grappige kindjes. er was geen muziek, en de camera wiebelde. Dit heet uit de hand filmen.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire